Workshopy a přednášky

Panelová diskuze: Existují hranice environmentálního aktivismu? 

Panelová debata, která si klade za cíl prozkoumat hranice aktivismu. Lze pomocí aktivismu otevřít společenskou diskuzi? Jak moc mám být jako jednotlivec angažovaný? Existuje nějaká hranice aktivismu v dnešní společnosti? Do jaké míry můžu být radikální? Pozvání zatím přijali Petr Doubravský, aktivista a kandidát do Evropského parlamentu, a mluvčí Poslední generace Veronika Holcnerová.

O dopadech klimatu na naše vody – science slam

Vyschlá koryta malých potoků se stávají běžnou součástí našeho života, který nám extrémy počasí obrací naruby. Jako Středoevropané přece víme, že v řece má být voda plná života. Ano, máte pravdu, že vodním breberkám, známým třeba z Ferdy mravence, způsobí sucho značné škody a přežijí jen ty nejodolnější. Ale pojďme se podívat na tajemství těchto nových kamenitých cest z pohledu suchozemce. Není na druhou stranu vyschlé koryto šancí pro suchozemské bezobratlé, rostliny nebo dokonce velké savce? Právě na tyto dvě otázky, která z vodních zvířat ve vysychajících korytech přežijí a jací tvorové je na vyprahlých vodních cestách nahradí, hledá Petr Pařil ve svém výzkumu odpověď.

Zajímavá realita obyvatel vysychajících toků – přednáška

Dříve bylo zcela vyschlé koryto potoka či řeky v Česku docela výjimečné, v posledních letech ale takzvaných vysychavých toků výrazně přibývá a v celosvětové říční síti dokonce převládají. Skupina vědců, včetně českých, nedávno přišla s prvními měřenými výsledky, které na rozdíl od předchozích nepřesných odhadů ukazují, jak významně tyto toky přispívají k uvolňování zásadního skleníkového plynu oxidu uhličitého do ovzduší, a mohou tak skokově zvýšit jeho koncentraci, což přispívá ke změně klimatu.

Bylinky jsou věda! – science slam

Přírodní způsob léčení tu máme už od nepaměti. Někdy je složité spojit moudrost minulých generací v oblasti využívání darů přírody s poznatky současné vědy. Léčivé rostliny působí komplexně a dlouhodobě a jejich znalost nesmí být povrchní. Nemůžeme očekávat, že jeden šálek čaje, připravený například z šalvěje, odstraní bolest v krku. Víte, jaký je rozdíl mezi bylinným čajem, jako doplňkem stravy, a farmaceutickým léčivem?

Podcast Škrty live – téma bude upřesněno

Podcast Škrty si dělá „nesouhlasné vlnovky“ pod výroky takzvaných „nezávislých ekonomů“ a odhaluje, co se skrývá za tradičními poučkami „mužů v saku“. Ekonom a filozof cupují pohádky o tom, že k prosperitě se dá proškrtat, že státní dluh je jako kontokorent, že nízké daně jsou vždycky lepší než vysoké, že s inflací se bojuje zmrazováním platů nebo že krizi bydlení vyřeší výstavba luxusních apartmánů.

Kulturní dějiny piva – přednáška s diskuzí a science slam

Pivo je bezesporu velkým fenoménem nejenom v oblasti středovýchodní Evropy. Tento nápoj hrál v dějinách českých zemí velmi důležitou roli již od středověku. Hlavním úkolem přednášky je představit pivo jako kulturní nápoj. Pokud bychom zůstali pouze u zkoumání vlastní historie, o mnohé bychom se ochudili, proto se podíváme na pivní kulturu v širším nejen evropském rámci. Ústředním tématem bude role měst a jejich obyvatel při vaření piva a utváření jeho kultury od středověku až do dnešních dnů.

Taneční workshop

Tanečním workshop, kde si vyzkoušíš, jak vypadá nácvik choreografie. Během hodiny se společně s lektory naučíš krátkou jazzovou variaci. Jsou vítáni všechni, kdo si chtějí chvíli zablbnout, nezávisle na věku nebo tanečních zkušenostech.

Oslovujeme přední odborníky na envirotémata a ochranu přírody. Zajíamvé přednášky, diskuze a workshopy stále budeme přidávat!