fbpx

Ohlédnutí za Festivalem dobrovolnictví DORT

Tisícovka lidí odstartovala dalších padesát let péče o svět kolem nás

Už před více než pěti lety jsme se rozhodli, že oslavy 50 let Hnutí Brontosaurus budou nejen velké a zaměřené na budoucnost, ale také otevřené novým lidem a sdílené se všemi spřátelenými organizacemi. Tuto vizi jsme začali naplňovat počátkem roku konferencí Naděje pro Zemi, posléze čtyřicítkou Akcí Brontosaurus v regionech a nakonec i na Festivalu dobrovolnictví DORT. Ten byl vrcholem tohoto výročního roku a i přes nepříznivé počasí očekávání naplnil. Ohlédněme se spolu, jaký festival DORT nakonec byl?

DORT byl velké (dobrovolnické) setkání

Festivalem prošlo na 1 000 lidí, jež společně vytvořili skvělou atmosféru. Mezi nimi bylo čtyřicet lektorů a lektorek, na čtyřicet organizátorů a organizátorek, třicítka festivalových dobrovolníků a dobrovolnic. Ke spolupráci na pořádání festivalu se připojilo 21 organizací a institucí, festival měl 8 mediálních partnerů.

DORT byl oslava a ocenění dobrovolnictví

V rámci sobotního slavnostního večera za účasti předsedy Senátu PS ČR RNDr. Miloše Vystrčila jsme Cenou Brontosaura ocenili třináct Příběhů nadšení – dobrovolnických projektů, jež významně přispěly k péči o naše přírodní a kulturní dědictví. Udělovalo se i ocenění z oblasti hnutí dětí a mládeže Březový lístek. Těch jsme předali sedm a dva čestné, jež patří Jirkovi Jiránkovi, jednomu ze zakladatelů Hnutí Brontosaurus a kastelánovi Bohumilu Norkovi, jež s Brontosaurem léta vstřícně spolupracuje.

DORT byl prostor na setkávání a síťování

Kulatý stůl “Dobrovolnictví v ochraně životního prostředí” se zastoupením neziskových organizací, Nadace partnerství, MŽP, MŠMT či Agentury ochrany přírody a krajiny. Tematická sdílení mezi organizacemi ke smysluplné dobrovolnické práci či financování, desítky osobních setkání a debat.

DORT představil přínosy a možnosti dobrovolnictví

Dobrovolnictví v oblasti ochrany životního prostředí jsme mediálně prezentovali: v České televizi dvakrát v pořadu Dobré ráno, ve Zprávičkách ČT Déčko i v odvysílaných spotech. Rozhovory jsme také poskytli Českému rozhlasu či rádiu Proglas. Série článků vyšla v časopise Mladý svět i jinde. 18 organizací a další desítka brontosauřích klubů a článků prezentovala veřejnosti možnosti k zapojení na sobotním jarmarku.

DORT nabídl aktuální environmentální témata i rozvoj well-beingu

Přes 30 přednášek, workshopů, TEDx s tématy jako změna klimatu, voda, krajina, ovocné stromy,  dobrovolnické projekty, nerůst, ale i mindfulness, lesní mysl, prevence vyhoření, nenásilná komunikace. 3 panelové debaty: o obnově přírody, o hranicích environmentálního aktivismu, o tom, jak zanechat svět lepší.

DORT přinesl zábavu a příliv energie do naší komunity

14 koncertů, 3 divadelní představení, hry a tvůrčí dílny a zejména nespočet přátelských setkání v čajovně u kávy či lokálního piva.

DORT byl výzva

Příroda nám dala výzvu: od začátku do konce akce bylo 43 hodin deštivých a jen jedna půlhodina byla bez srážek. Díky všem zúčastněným, že jsme si tak plně užili tvůrčí, přátelskou a veselou atmosféru akce. 

DORTOVÉ poděkování

To patří zejména převážně dobrovolnickému organizačnímu týmu za měsíce až léta práce! Také všem partnerům festivalu a donorům. Speciální poděkování pak směřuje do Telče, kde nás v náročné situaci velmi podpořilo centrum Panský dvůr, město, zámek, MUNI centrum i mnoho dalších.

Výstupy, které nám DORT přinesl

Podcast příběhy nadšení

Z Festivalu dobrovolnictví DORT vznikly dvě epizody krátkých rozhovorů.

  • V první se účastníků a účastnic ptáme na jejich dojmy z festivalu a zkušenosti s Brontosaurem.
  • Ve druhé potkáš zástupce a zástupkyně různých Brontosauru blízkých spolků a iniciativ, které se účastnily DORTího jarmarku neziskovek.

Video blahopřání ministra životního prostředí Petra Hladíka

Výstupy z kulatého stolu Dobrovolnictví v ochraně životního prostředí

Přehled udělených Cen Brontosaura 2024

Sdílej příspěvek